Van den Pol | Expert in elektrotechniek! - Montfoort

Big data, augmented reality en digital twin

Onmisbaar in de industriële automatisering

In de industriële automatisering zijn data onmisbaar. "Denk aan gegevens over grondstof, energie en water; over uitval, afval en output,"zegt onze business unit leider Ronald Kiens. "Al deze informatie maken we inzichtelijk, bijvoorbeeld via een dashboard. Op basis van deze gegevens zijn gerichte aanpassingen mogelijk. Zo testen we een bakovenregeling met sensoren die droge stof meten. Daarmee kan nauwkeurig worden gestuurd op gewenste productspecificaties. Data gegeven ook inzicht in de presentaties van verschillende shifts. Dat zorgt voor gezonde competitie."

Ook eigen medewerkers worden door data ondersteund. "Hoe beter de informatie, hoe makkelijker het wordt voor onze monteurs. Een checklist-app leidt ze stap voor stap door een proces. De kwaliteit is geborgd terwijl minder gerichte kennis nodig is. Experts kunnen zich richten op complexere taken. Zo vergroten we onze impact."

Met dezelfde drijfveer zetten we augmented reality in. "Een AR-bril voegt een extra laag informatie toe aan de werkelijkheid. Dit zorgt ervoor dat medewerkers van klanten de juiste handelingen uitvoeren. Wij ondersteunen of afstand en hoeven niet meer de hele wereld over te vliegen."

Digitale kopie

Voor Theo Pouw Secundaire Bouwstoffen in Eemshaven hebben we een digitale kopie ontwikkeld van alle processen. "Een volcontinue productielijn met veel capaciteit of complexe machines met risicovolle processen kan niet voor trainingen worden gebruikt. Met een digital twin kunnen verschillende senario's gesimuleerd worden. Zo doen medewerkers sneller ervaring op. " Volgende stap is om deze digitale kopie ook in te zetten bij procesverbetering. "We testen dan niet met de echte installatie maar simuleren een beoogde optimalisatie. Processen worden niet verstoord. Dat scheelt menskracht en tijd.

Fabriek zonder licht

Automatisering kan er uiteindelijk voor zorgen dat bij een productielijn geen medewerkers nodig zijn. "Dan hoeft er in een fabriek ook geen licht meer te branden. Er ligt een concrete vraag om dit te realiseren. Best een uitdaging maar de stip aan de horizon is helder. En het gaat ons lukken."  Vorige bericht Volgende bericht