Van den Pol | Expert in elektrotechniek! - Montfoort

Woonzorgcomplex De Veenkamp

Veilige en dynamische groene energie

Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen is natuurlijk de wens van de meeste mensen. En als er dan zorg nodig is, dan is het wel zo fijn als mensen in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Dit maakt Woonzorg mogelijk bij De Veenkamp en De Arkel.
In beide complexen realiseren we alle E-Installaties. "Ook de energiezuinige LED-verlichting en voorzieningen voor deurautomaten, de bekabeling voor de Personen Zoek Installatie en de elektrische zonwering zijn door ons aangelegd," zegt Timo Jooren, onze projectleider afdeling woningbouw. 

Ook liggen er op beide gebouwen PV-panelen, 27 op het zorgcomplex, 90 op de appartementen. Deze laatste zijn gekoppeld aan de woningen op de bovenste verdiepingen, zes per appartement. 

Beperkte netcapaciteit
Bij het zorggebouw wordt opgewekte groene stroom onder meer gebruikt voor de WKO-units op het dak. "Opvallend is hier de dynamische vermogensregeling. Door de beperkte capaciteit van het energienet is geen ruimte meer voor teruglevering door grootverbruikers. De dynamische regeling stemt opgewekte en verbruikte stroom op elkaar af. Bij teveel opwek wordt teruglevering voorkomen." Netcapaciteit is op veel plaatsen in Nederland een bottleneck. "Daarom plaatsen we steeds vaker zo'n dynamische regeling. Soms komt het voor dat kort daarna de netbeheerder teruglevering toch weer toestaat. Een goede zaak natuurlijk, al frustreert de wispelturigheid wel. " De beperkte netcapaciteit zal nog geruime tijd aanhouden, verwacht Timo. "Met een dynamische vermogensregeling kan een PV-installatie toch blijven opwekken. 

Lees hier het complete artikel over De Veenkamp van Woonzorg Nederland uit Stedenbouw, editie 774


Beeldmateriaal Trebbe  Vorige bericht Volgende bericht