Van den Pol | Expert in elektrotechniek! - Montfoort

SAWA; een revolutionair houten woongebouw in Rotterdam

Zorgen voor duurzame eyecatchers

Op de Lloydpier in Rotterdam staat een bijzonder project op het punt van beginnen.Met SAWA willen ontwikkelaars Nice Developers en ERA Contour bewijzen dat circulair bouwen met hout ook in de hoogbouw mogelijk is. Bovendien moet SAWA de biodiversiteit in de stad stimuleren. “Het woongebouw is het gehele jaar voorzien van groene en bloeiende beplanting”, vertelt Arjan Nolles, projectontwikkelaar bij ERA Contour. “En ook aan fauna is er geen gebrek, dankzij diverse nestkasjes, mussentorens en andere leefplekken voor vogels, vlinders en bijen.”

Bij SAWA is Van den Pol Elektrotechniek verantwoordelijk voor de E-installatie in de appartementen en algemene ruimtes. “Daar zorgen wij ook voor sensorgestuurde verlichting”, zegt business unit leider Woningbouw BobOostendorp. “Die brandt op 20% en schakelt alleen bij beweging volledig in.” In de stallingsgarage komen laadvoorzieningen. “Ook de brandmeldinstallatie nemen wij voor onze rekening. Het dak biedt plaats aan 162 PV-panelen en drie windwokkels. Deze compacte windmolen is een echte duurzame  eyecatcher. Datzelfde geldt voor de gevelbeplanting; wij leggen de besturingskabels voor het irrigatiesysteem aan.”Draadloos schakelen. Een houten gebouw van negentien verdiepingen luistert constructief erg nauw. “Daarom is het nodig om al vroeg in het proces de sparingen te bepalen. Die zijn van belang bij de constructieberekeningen. Verder zijn er specifieke eisen ten aanzien van de brandveiligheid. Hoe minder leidingen, hoe beter. Daarom kiezen we voor draadloze schakelaars en deurbellen.”
Een houten complex van deze hoogte is uniek. “Van den Pol is vaste co-maker van ERA Contour. We weten wat we aan elkaar hebben en dat is een cruciaal voordeel bij een innovatief project als dit. Om verrassingen uit te sluiten, maken we gezamenlijk een mock-up. Die geeft vooraf tot detailniveau inzicht in het gebouw en de installaties.

 

beeldmateriaal  ERA Contour -  MEI architects  Vorige bericht Volgende bericht