Van den Pol | Expert in elektrotechniek! - Montfoort

Villa Rusthoek

Installeren in een rijksmonument vereist vindingrijkheid. De Baarnse villa Rusthoek, waar zo’n 100 jaar geleden een vermogende planter en zijn gezin woonden, is zo’n monument. De 150 medewerkers van ruimtelijk-adviesbureau AT Osborne hebben er een flex werkplek. Van den Pol was verantwoordelijk voor de moderne installaties in het oude gebouw

Eigenaar Triodos Vastgoed en huurder AT Osborne hebben flink geïnvesteerd in de monumentale villa. Het gebouw was inderdaad toe aan vernieuwing, vertelt Ron Feuerstein, projectleider van Van den Pol: “Het voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd.” De ambities met het gebouw gingen echter nogal wat verder dan een modernisering.

Dat wordt duidelijk als Marc Hopman, adviseur bouwkostenmanagement bij AT Osborne, een rondleiding geeft door het prachtige pand, waar nog de laatste details worden afgewerkt door monteurs en timmerlieden. Het pand uit 1905 is grotendeels gestript, zodat de oorspronkelijke details weer zichtbaar zijn. De gangen zijn van marmer, er zijn taferelen in glas en lood en de plafonds zijn vol gestuukte ornamenten. Daarnaast zijn er moderne meubels in heldere kleuren. “Het pand is de ontmoetingsplaats voor de medewerkers. 80% van de tijd zijn ze als adviseur buiten de deur, bij klanten aan het werk.” Die ontmoetingsfunctie is te herkennen in de inrichting, die veel ruimte biedt aan samen werken en overleggen. De faciliteiten voor de medewerkers, laptop, telefoon, pda, geven hen de vrijheid hun werk zelf te organiseren. Dankzij het draadloze netwerk kunnen ze ook buiten inde tuinen en het park dat bij de villa hoort, werken.

Het kantoor moet niet alleen voldoen aan de eisen van de medewerkers, maar ook aan die van de duurzaamheid. Dankzij isolatie, een efficiënte klimaattechniek en onder meer hoogfrequent (T5 basisverlichting, de daglicht afhankelijke regeling van verlichting en bewegingssensoren, heeft het meer dan 100 jaar oude gebouw het groene energielabel C verworven. Voor de renovatie was dat een energielabel G. De energiekosten zijn met 25% teruggedrongen, de CO2-uitstoot met 26%.

Bij de keuze van de installateur speelde de duurzaamheid een centrale rol. Marc was voor de duur van het innovatieproject adviseur duurzame installatietechniek voor AT Osborne en als zodanig de contactpersoon van Van den Pol. Hij kende de onderneming uit Montfoort al van eerdere projecten, zoals de verbouwing van het pand in Utrecht dat de Nederlandse Zorgautoriteit in 2008 heeft betrokken. “De installatie is aanbesteed op basis van prijs en een energie-managementplan. We wilden een langdurige samenwerking met de installateur op basis van de energieprestaties van het gebouw. Je moet voor je met een installatiebedrijf in zee gaat een bepaalde klik hebben, je moet weten dat ze er voor gaan.”

Er waren vijf partijen uitgenodigd om hun visie op uitvoering en prijs te geven en drie daarvan mochten meedoen in de inschrijving. De klik was er opnieuw, zo bleek na de inschrijvingsprocedure die door Van den Pol ‘gewonnen’ werd. Marc ziet de sterke punten niet alleen in de uitvoering van het werk, die goed en netjes is, maar ook in het meedenken door de monteurs en de nette prijs: “geen trucjes”. Dat laatst is natuurlijk een zaak die hij als adviseur bouwkostenmanagement bij uitstek kan beoordelen. Hij waardeert het verder dat dat bij Van den Pol afspraak altijd afspraak is: “Ook als er in het weekeinde doorgewerkt moet worden om een datum te halen.”



  Vorig project Volgend project  

Naam:
Villa Rusthoek

Plaats:
baarn

Opdrachtgever:
adviesbureau AT Osborne

Bijzonderheden:
Oppervlakte: 3600 m2