Van den Pol | Expert in elektrotechniek! - Montfoort

Vijverhof Capelle aan den IJssel

In november verhuizen bewoners van zorgcentrum De Vijverhof in Capelle aan den IJssel naar hun nieuwe appartementen. Dan is het nieuwe zorgcomplex met 120 appartementen voor psychogeriatrische en lichamelijk beperkte ouderen en 129 vrije sector huurappartementen gereed. Aansluitend wordt het oude complex gesloopt. Van den Pol Elektrotechniek verzorgde de elektrotechnische installaties van dit veertien verdiepingen tellende, 30.000 m2 grote project.

De Vijverhof is al meer dan veertig jaar een begrip in Capelle aan den IJssel. Het woon- en zorgcentrum staat midden in de gemeente, naast het hoofdwinkelcentrum en andere voorzieningen. In de loop der jaren zijn in de directe omgeving appartementencomplexen voor zelfstandig wonende ouderen gerealiseerd. Anno 2013 is De Vijverhof het centrum van waaruit circa vijfhonderd ouderen thuiszorg krijgen. De keuken van De Vijverhof voorziet naast de eigen bewoners nog eens 250 ouderen van tafeltje-dek-je-maaltijden.

Omkeerbaar bouwen

Met de nieuwbouw is De Vijverhof weer helemaal up-to-date. De bewoners beschikken over ruime kamers en badkamers. De nieuwe Vijverhof is gebouwd volgens het principe van omkeerbaar bouwen. Drie kamers van ieder 50m2 kunnen met eenvoudige bouwkundige ingrepen worden omgevormd naar twee ruime appartementen van 75m2. Andersom is ook mogelijk. De kamers worden dan opgedeeld in twee kleinere slaapkamers voor psychogeriatrische ouderen, voor wie elders in het complex huiskamers en ruimtes voor dagbesteding zijn ingeruimd.

Met het winkelcentrum voor de deur hebben de bewoners veel voorzieningen binnen bereik. Daarnaast zijn er inpandig een kapsalon, een oefenruimte (vitaalstudio), een brasserie, een restaurant en een ruimte met biljarts, bibliotheek en een internetcafé. Op alle verdiepingen bevinden zich als huiskamer ingerichte openbare ruimtes.

Oplossing voor dementerenden

Van den Pol realiseerde alle elektrotechnische installaties, de brandmeldinstallatie, de toegangscontrole en dataverbindingen. Sjaak Immerzeel, hoofd facilitaire dienst van De Vijverhof, kijkt terug op een plezierige samenwerking. “Van den Pol onderscheidt zich door mee te denken en door pragmatische oplossingen. Dat geldt voor projectleider Henk Slot én voor de mensen die hier dagelijks werken. In de laatste fase van het project heeft Van den Pol nog een goede oplossing voor de toegangscontrole van gezamenlijke sanitaire ruimtes verzorgd.” Sjaak Immerzeel doelt op de psychogeriatrische afdeling, waar twee bewoners ieder een eigen deur naar de gezamenlijke sanitaire ruimte hebben. Een bordje ‘bezet’ zegt deze mensen niets meer. Van den Pol installeerde deze oplossing waarbij de tweede deur automatisch op slot gaat als de eerste wordt geopend, en andersom. Die elektrotechnische oplossing is gekoppeld aan aanwezigheidsdetectie, zodat deuren nooit vergeefs op slot gaan. “We hebben dit uitgeprobeerd met dementerenden, en het werkt prima”, aldus Sjaak Immerzeel.


Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Uw gebouw ook veilig, comfortabel, duurzaam en connectief maken? Van den Pol doet dit voor verschillende projecten uit diverse branches. Wij denken graag met u mee.

Contact opnemen

  Vorig project Volgend project  

Naam:
Vijverhof Capelle aan den IJssel

Plaats:
Capelle aan den IJssel

Opgeleverd:
2013

Oppervlakte:
30000 m2

Opdrachtgever:
Hervormde Stichting Bejaardenzorg