Van den Pol | Expert in elektrotechniek! - Montfoort

Renovatie Altrecht Zeist

VOORMALIG SANATORIUM WORDT KANTOORPAND

Van energielabel G naar energielabel A

Het was een sanatorium voor tbc-patiënten en ‘zenuwlijders’. Nu is het een ultramodern Ambulant Centrum van Altrecht, met ruim zestig werkplekken voor Het Nieuwe Werken. Het uit 1901 daterende pand voldoet volledig aan de eisen van deze tijd, maar heeft z’n authentieke uitstraling behouden. Bij de ingrijpende renovatie kwamen alle elektrotechnische installaties voor rekening van Van den Pol Elektrotechniek. Verder verzorgde Van den Pol de installaties voor inbraakmelding, ontruiming, toegangscontrole en databekabeling.

Altrecht is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, waar mensen met psychische problemen terechtkunnen voor specialistische hulpverlening. Ook biedt Altrecht consultatie aan collega-professionals en andere instellingen op het gebied van de (geestelijke) gezondheidszorg. Het voormalig sanatorium in Zeist biedt flexibele werkplekken aan psychiaters, maatschappelijk werkers en gezinsbegeleiders.

Hans Hendrikse, technisch beheerder gebouwen en terreinen, over de geschiedenis van het sanatoriumgebouw: “Het pand is ook nog lange tijd een revalidatiecentrum geweest, maar de laatste tien jaar stond het leeg en verpauperde het zichtbaar. Het heeft zelfs op de nominatie gestaan om gesloopt te worden, maar inmiddels is het een gemeentelijk monument. We hebben het pand volledig gestript. Er is zelfs een nieuw dak op gegaan en ook het torentje is geheel nieuw gebouwd. Alleen de constructieve delen zijn overeind gebleven.”

De renovatie vond plaats in engineering- en constructverband. Hoofdaannemer Jurriëns, architect Rick Lagerwaard, Van Galen Klimaattechniek en Van den Pol Elektrotechniek werkten samen onder begeleiding van AT Osborne. De afdeling vastgoed van Altrecht fungeerde als controller, en waar nodig schoven ook mensen van techniek en bouwkunde van Altrecht aan. “Wij hoeven niet overal bij te zijn”, zegt Hans Hendrikse. “Je moet op een gegeven moment ook vertrouwen hebben. Als je dat als W- en E-installateur kunt waarmaken, zoals in dit project, dan doe je het goed. Ik heb zelf een toezichthoudende rol gehad bij de oplevering, en mij viel op dat Van den Pol restpunten snel afhandelde en dat er netjes volgens de eigen protocollen wordt gewerkt. Tekeningen waren in orde en sleutels werden met de juiste formulieren afgeleverd. Ook dat geeft vertrouwen. Ook al is bij de aanbesteding prijs een belangrijk item, als aannemer of installateur kun je toch voor zo’n klus gaan. Vertrouwen is de basis voor samenwerking en daarmee voor kwaliteitsverbetering. Als je onderling openstaat voor alternatieve oplossingen. Dan is het geven en nemen met allemaal hetzelfde einddoel voor ogen.”

Duurzaamheid voorop

Het feit dat het pand volledig is ingericht voor Het Nieuwe Werken, is maar een van de duurzaamheidsaspecten. Altrecht gaat verder. Er is bijvoorbeeld rekening mee gehouden dat het pand in de toekomst snel kan worden omgebouwd tot woonlocatie zonder dat opnieuw een ingrijpende verbouwing noodzakelijk is. Hans Hendrikse: “Van den Pol heeft daaraan meegewerkt door in elke ruimte een voorziening voor een brandmeldinstallatie aan te brengen.”

Alle energiebesparende maatregelen samen hebben geleid tot energielabel A. Voor de renovatie viel het pand nog in de minst duurzame categorie: energielabel G. Hans Hendrikse: “Het energielabel hebben we niet alleen bereikt met de W-installaties, zoals een warmte-koudeopslag, maar ook met de E-installaties. Er is gekozen voor energiezuinige verlichting. Alle gangen zijn voorzien van ledverlichting. De kantoorruimtes hebben een daglichtregeling, en in alle ruimtes zijn bewegingsmelders aangebracht. De installateurs hebben meegedacht in de beste oplossingen. AT Osborne heeft om goede ideeën gevraagd, en die zijn er ook


Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Uw gebouw ook veilig, comfortabel, duurzaam en connectief maken? Van den Pol doet dit voor verschillende projecten uit diverse branches. Wij denken graag met u mee.

Contact opnemen

  Vorig project Volgend project  

Naam:
Renovatie Altrecht Zeist

Plaats:
Zeist

Opdrachtgever:
V.O.F. Bouwcombinatie Altrecht-Zeist