Van den Pol | Expert in elektrotechniek! - Montfoort

Hoofdkantoor Booking.com

Nieuwe hoofdkantoor Booking.com uniek in alle opzichten

Met 65.000 m2 is de campus van Booking.com de grootste binnenstedelijke Europese kantoornieuwbouw van de afgelopen jaren. Het complex op het Amsterdamse Oosterdokseiland is ook ons grootste project in de Van den Pol historie. Locatie, contract, gebouw, inbouwpakket, interieurontwerp; alle aspecten zijn uniek én complex. Het eindresultaat doet monden openvallen. 

Booking.com was gevestigd op verschillende locaties in Amsterdam en kwam er de behoefte aan een gezamenlijk hoofdkantoor. De keuze viel op het laatste kavel van het Oosterdokseiland. Voor het ontwerp van het gebouw werd UN Studio geselecteerd. De eerste paal ging 2017 de grond in. Van den Pol en Klimaatservice Holland vormden samen de installatiecombinatie. Naarmate de bouw vorderde, was Booking steeds nauwer betrokken bij het project.  Bas Willems, projectmanger namens CBRE, werd ingeschakeld op hun ontwerpideeën te intergreren in het gebouw. "Er waren uiteraard afspraken over het inbouwpakket, waarbij de installateurs uitgingen van veel repeterende elementen. Toen schoven er bij de vergadering tien verschillende interieurarchitecten aan. Dat was even slikken. Niet is het zelfde in het gebouw. Ze konden nergens op de automatische piloot. Maar als snel ging de knop om en lag de focus bij de installateurs op het vertalen van het ontwerp naar de praktijk. Daarin zijn ze uitstekend geslaagd."

Gedurende de bouwperiode van de campus is veel gebeurd. Zo zorgde Covid voor een andere kijk op kantoorgebruik. "Toch voldoet de oorspronkelijke opzet nog steeds wonderwel,"constateert Bob Elshof, verantwoordelijk voor Global Real Estate bij Booking.com. "Vanaf het begin af aan is ingezet op flexibitieit , zowel ruimtelijk functioneel als technisch. 

Bij een lang, omvangrijk én complex project zijn spanningen en tegenslagen onvermijdelijk. "Daar is iedereen goed mee omgegaan," vindt Willems, "er was altijd respect voor elkaars positie en focus op het gezamelijke doel." Elshof deelt die observatie. "Dat leidt tot een eindresultaat waarop alle betrokkenen terecht trots zijn."

Het hoofdkantoor van Booking.com zit vol met slimme sensoren. Daarmee worden verlichting en temperatuur geregeld. De voorkeur van individuele medewerkers wordt automatisch ingesteld, ongeacht waar ze zich bevinden. "Het gebouw genereert enorm veel data,"zegt Willems. "Die worden door Booking.com geanalyseerd en ingezet om gerichte optimalisatie door te voeren. Zo pas de campus zich steeds beter aan de gebruikers aan."

Voor ons is de campus het grootste project in de historie. In het complex is meer dan 750 kilometer kabel gebruikt. Er zijn ruim 9.000 verlichtingsarmaturen geplaatst en op het dak liggen 1.065 PV-panelen. 


Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Uw gebouw ook veilig, comfortabel, duurzaam en connectief maken? Van den Pol doet dit voor verschillende projecten uit diverse branches. Wij denken graag met u mee.

Contact opnemen

  Vorig project Volgend project  

Naam:
Hoofdkantoor Booking.com

Plaats:
Amsterdam

Opgeleverd:
2023

Oppervlakte:
65.000 m2

Opdrachtgever:
Installatiecombinatie ODE

Bijzonderheden:

Grootse project voor Van den Pol 

Binnenstedelijk project 

9000 verlichtingsarmaturen

1065 PV Panelen

750 kilometer kabel gebruikt