Van den Pol | Expert in elektrotechniek! - Montfoort

Verduurzaming Gemeente Nieuwegein

GRB Verduurzaamt Nieuwegeinse verlichting

Gemeente Nieuwegein gaf opdracht voor het verduurzamen van de verlichting in negentien van haar gebouwen. Doel van het project: minder energieverbruik, betere kwaliteit. Mede door de lockdown kon GRB Verlichting, specialist in verlichting, snel meters maken.

Versnellen dankzij Corona

Gemeente Nieuwegein gaf GRB Verlichting opdracht voor het verduurzamen van de verlichting in negentien van haar gebouwen. Doel van het project: minder energieverbruik, betere kwaliteit. Mede door de lockdown kon GRB snel meters maken. 

Namens ingenieursbureau 3ING is Bjorn van Buuren projectleider bij de verlichtingsverduurzaming van gemeentelijk vastgoed in Nieuwegein. "Belangrijk aspect bij de beoordeling van de offertes was dat de processen in de gebouwen zo min mogelijk verstoord zouden worden. Dus niet de activiteiten aanpassen aan de werkzaamheden maar andersom. GRB scoorde hier goed; ontzorgen was de rode draad in hu plan. Andere overweging voor de gemeente bij de gunning: de maximale score van moederbedrijf Van den Pol Elektrotechniek op de CO2-prestatieladder.

Tweeledige doelstelling

De gebouwen zijn uiteenlopend qua funcite: scholen, parkeergarages, gymzalen en Theater de Kom. "Elk object vereist een andere werkwijze, afhankelijk van het gebruik en de kenmerken van de bestaande verlichting. GRB ging hier prima mee om."

Doelstelling van de gemeente was tweeledig: niet alleen beperking van het energieverbruik maar ook een kwaliteitssprong. "Uitgangspunt was een terugverdientijd van maximaal vijf jaar. Alleen bij het theater bleek dat door het aantal defecte armaturen niet haalbaar."Uit het oogpunt van kosten en circulariteit werden bestaande armaturen waar mogelijk omgebouwd naar led."Alleen als ze te gedateerd waren, zijn de armaturen geheel vernieuwd. 

Meters maken

De werkzaamheden waren al gestart toen Corona uitbrak. "Scholen, gymzalen en het theater waren vrijwel niet in gebruik, parkeergarages veel minder drukbezet.  Hierdoor kon GRB snel meters maken." Door de lockdowm is er nog geen realistisch beeld van het energieverbruik na de verduurzaming." Zodra het mogelijk is, zullen we een aaneengelosten periode monitoren en deze gegevens vergelijken met de oude situatie. Samen met het aantal vernieuwde armaturen geeft dat inzicht in de gerealiseerde besparing."

Zorgvuldige communicatie

Kwaliteit vormt een andere graadmeter. "Er was enige zorg of de overgang naar ledverlichting niet als groot zou worden ervaren. Daar is geen sprake van: gebruikers zijn stuk voor stuk enthousiast."
Enthousiasme is er ook over de prestaties van de GRB. "Naast hun vakkennis valt de zorgvuldige communicatie op,"stelt Van Buuren. "In het begin was het over en weer even aftasten en wennen aan elkaars werkwijze. Maar al snel liep het als een trein. De verwachtingen door de offerte - maximaal ontzorgen - zijn zonder meer waargemaakt."

Beeldmateriaal  Henri van Gelder - Gemeente Nieuwegein


Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Uw gebouw ook veilig, comfortabel, duurzaam en connectief maken? Van den Pol doet dit voor verschillende projecten uit diverse branches. Wij denken graag met u mee.

Contact opnemen

  Vorig project Volgend project  

Naam:
Verduurzaming Gemeente Nieuwegein

Plaats:
Nieuwegein

Opdrachtgever:
Gemeente Nieuwegein