Van den Pol | Expert in elektrotechniek! - Montfoort

Servicecentrum De Vloot Maassluis

De eerste woonzorgzone van Maassluis is een feit. De Maasdelta Groep nam het initiatief voor project De Vloot, dat naast 96 huurappartementen tal van aanvullende voorzieningen herbergt. Een bijzonder project waar bewoners in de wijk centraal staan en de verschillende voorzieningen maximaal samenwerken om de bewoners van dienst te zijn. Van den Pol speelde als ontwerpend elektrotechnisch installateur een belangrijke rol.

Ontwerpende rol voor Van den Pol in bijzonder servicecentrum

In De Vloot, dat eind oktober 2013 officieel wordt geopend, kunnen wijkbewoners voor van alles en nog wat terecht. In het 4.000 m2 tellende dienstencentrum van het gebouw zijn het Albeda College, Seniorenwelzijn, Gemiva-SVG Groep, Centrum voor paramedische hulp en alternatieve geneeswijzen, Careyn, Servicepunt VraagRaak en Stichting Kinderopvang Maassluis gevestigd. De voorzieningen bevinden zich op de begane grond en deels op de eerste verdieping. Daarboven zes verdiepingen met in totaal 96 appartementen. De Vloot is het middelpunt voor de hele wijk en daarmee een van de drie woonzorgzones die de gemeente Maassluis wil realiseren.

Samenwerking tussen maatschappelijke organisaties moet het niveau van de dienstverlening en de toegankelijkheid verhogen en kan tegelijkertijd bijdragen aan efficiency. Zo werken het Albeda College, Stichting Kinderopvang Maassluis en Seniorenwelzijn samen aan projecten voor senioren en kinderen. Ook zijn alle bewoners, medewerkers en omwonenden van de woonservicezone welkom bij het opleidingsrestaurant en de kapsalon van het Albeda College. Verder zijn er mogelijkheden voor Careyn en Gemiva-SVG Groep om 24-uurszorg en vervoer gezamenlijk te regelen en zo kosten te besparen.

Hoge ambitie; complexe klus

Het project kent een lange geschiedenis. Projectleider Vastgoedontwikkeling Ton de Bruin van de Maasdelta Groep is al sinds 2002 bij De Vloot betrokken. “De Maasdelta Groep heeft al sinds 1998 ambitieuze plannen op het gebied van wonen, welzijn en zorg voor deze locatie. Het moest een levendig centrum worden met het accent op samenwerking. Geen bedrijfsverzamelgebouw voor wijkzorg, maar één grote organisatie die daadwerkelijk samenwerkt”, aldus De Bruin. Met een groot aantal betrokken partijen, met ieder hun eigen wensen, ambities en financieringsvormen, was het realiseren van de ideeën van de Maasdelta Groep geen gemakkelijke opgave. Ton de Bruin: “Wij wilden als woningcorporaties geen risico lopen. Van meet af aan was duidelijk: als we het doen, dan regelen we het aan de voorkant. Zo hebben we al in 2008 een samenwerkingsovereenkomst met de betrokken organisaties getekend. Dat werd later omgezet naar een huurovereenkomst. Met als gevolg dat alles vol zit. We hebben echt gebouwd naar behoefte. De volgende uitdaging is om de samenwerking verder vorm te geven. We merken dat de mensen op de werkvloer die ambitie ook hebben en van elkaars kennis, ruimten en middelen gebruik gaan maken. Ik denk dat De Vloot een schoolvoorbeeld is van hoe het zou moeten met zorg en voorzieningen op wijkniveau. Ik merk aan de reacties vanuit de betrokken organisaties en de politiek dan ook dat men het op voorhand al een erg geslaagd project vindt.”

Scherpe selectie

Ton de Bruin was ook van A tot Z bij de bouw van De Vloot betrokken. “We hebben gekozen voor een aanbestedingsvorm waarbij we uitgangspunten op hoofdlijnen samen met de aannemer hebben doorontwikkeld. Daar kwam Van den Pol Elektrotechniek als ontwikkelende elektrotechnisch installateur bij. We zijn heel scherp geweest op de selectie van de installateur. Uit de referentieprojecten bleek al dat Van den Pol zonder meer kennis van zaken heeft en die rol kon spelen. Er lag een technisch pakket van eisen, waarin onder meer alle specifieke wensen van de verschillende huurders. We hebben voor hen alles op maat opgeleverd, wat betekent dat Van den Pol te maken kreeg met specifieke eisen van onder andere een school, een kapper, een restaurant en huisvesting voor mensen met dementie, een lichamelijke of verstandelijke beperking. Het was een gecompliceerd werk, waarbij we onderweg ook nog te maken kregen met allerlei aanvullende eisen en vragen van de huurders. Daarbij hebben we bij Van den Pol op geen enkele vraag ‘Nee’ als antwoord gekregen.”

“Het project is een combinatie van woningbouw, kantoren, zorg en nog veel meer. Het valt niet mee een elektrotechnisch installatiebedrijf te vinden dat in al die disciplines kennis in huis heeft. In de praktijk hebben we gezien dat Van den Pol daarvoor een goede partij is. Een goed voorbeeld is het systeem van automatische deuropeners dat we als voorziening voor onze oudere bewoners in het hele pand wilde realiseren. Ook dan heb je, afhankelijk van het gebruik van een ruimte, met allerlei verschillende voorschriften te maken en dat maakt het er niet gemakkelijk op. In overleg met Van den Pol werd daarnaast een systeem gerealiseerd waarbij bewoners deuren eenvoudig kunnen openen door een ‘tag’ voor een scanner te houden. Dit voldoet aan de eisen van alle huurders en gebruikers.”


Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Uw gebouw ook veilig, comfortabel, duurzaam en connectief maken? Van den Pol doet dit voor verschillende projecten uit diverse branches. Wij denken graag met u mee.

Contact opnemen

  Vorig project Volgend project  

Naam:
Servicecentrum De Vloot Maassluis

Plaats:
Maassluis

Opgeleverd:
2013

Oppervlakte:
4000 m2

Opdrachtgever:
Era Contour B.V.