Van den Pol | Expert in elektrotechniek! - Montfoort

Nieuwbouw Kantoor Oranjewoud

Nieuwbouw met BREEAM Very Good-certificaat

Het nieuwe kantoor van Advies- en ingenieursbureau Oranjewoud aan de A27 bij Oosterhout is zijn tijd ver vooruit. Architect Paul de Ruiter ontwierp een gebouw dat op het gebied van duurzaamheid – of volhoudbaarheid, zoals ze het bij Oranjewoud noemen – de landelijke normen ruim overtreft.

Arie van der Linden, Manager Stafgroep Facilities bij Oranjewoud, is van ontwerp tot oplevering nauw bij de nieuwbouw betrokken geweest. In een rondleiding toont hij trots de vele slimme details die eraan hebben bijgedragen dat het pand het predikaat ‘BREEAM Very Good’ heeft gekregen. Hoe de ‘vinnen’ naast de ramen voor extra lichtinval zorgen en daarmee het energieverbruik verlagen. Hoe lichte overdruk volledige conditionering van het binnenklimaat mogelijk maakt. Of hoe overtollige warmte van de serverruimtes wordt teruggewonnen. “Van die teruggewonnen warmte kunnen we in de winter twee dagen lang het hele kantoor verwarmen. Leuk toch?”

Verspilling uitsluiten

Het kantoorgebouw is ingericht voor Het Nieuwe Werken en telt zo’n vierhonderd werkplekken. Dat verantwoord bouwen goed samengaat met een inspirerend en representatief eindresultaat, is wel duidelijk. Medewerkers van Oranjewoud zijn op hun flexibele werkplekken van alle gemakken voorzien. Er is veel aandacht besteed aan gezond en comfortabel werken. Het gebouwbeheersysteem zorgt voor een optimaal werkklimaat, waarbij niet meer energie wordt gebruikt dan strikt noodzakelijk. Het ontwerp en materiaalgebruik van het gebouw garanderen maximale daglichtinval. Verlichting, temperatuur en luchtverversing worden door bewegingsmelders geschakeld en kunnen zelfs aangepast worden aan de wensen van medewerkers. “Daar is over nagedacht”, voegt Arie van der Linden regelmatig toe bij de uitleg over weer een slimme toepassing. “Waar mogelijk wordt verspilling uitgesloten. Maar niet alles wat mogelijk is, hebben we ook toegepast. Uitgangspunt was een terugverdientijd van maximaal tien jaar, de standaard looptijd van een huurcontract. Er is een half miljoen extra geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. Het volhoudbare daarin is dat we dat bedrag in zeven jaar terugverdienen.”

Zichtbaar volhoudbaar

De term ‘volhoudbaarheid’ tekent het belang dat Oranjewoud hecht aan duurzaam ondernemen. ‘Volhoudbaarheid’ straalt je tegemoet als je het gebouw binnenkomt. De beste parkeerplekken zijn gereserveerd voor elektrische auto’s. Bij de entree heb je vol zicht op de installatie voor warmte-koudeopslag (WKO). Er hangt een groot scherm, waarop het actuele energiegebruik is afgezet tegen dat van een ‘traditioneel’ kantoorpand van dezelfde afmetingen. Het ingenieursbureau ziet duurzaamheid als een continu proces, waarbij de lat steeds hoger wordt gelegd. De achterliggende gedachte is dat een bedrijf dat vooruitstrevend is, zich beter kan onderscheiden als toonaangevend partner. Dat daarbij ook de eigen mensen continu worden gestimuleerd om duurzaam te werken en denken, leidt tot succesvolle, duurzame en integrale adviezen en oplossingen voor klanten. Met andere woorden: activiteiten richten zich vooral op People en Planet, maar wel zo dat ze op de korte of lange termijn bij kunnen dragen aan de winst (Profit). “Dat betekent ook”, zegt Arie van der Linden, “dat we altijd uitgaan van ‘proven quality’. Je zult in dit gebouw nergens unieke oplossingen vinden, maar de optelsom van genomen maatregelen levert wel een bijzonder totaalplaatje.”

Van den Pol Elektrotechniek verzorgde elektrotechnische installaties en nam vanuit die verantwoordelijkheid deel aan het periodieke BREEAM-overleg. Arie van der Linden: “Ik zat bij dat overleg om de huurderswensen te bewaken. Op een gegeven moment kwam de vraag welke kleur de bureaubladen zouden krijgen. Gaan jullie je daar nu ook al mee bemoeien?, was mijn eerste gedachte. Maar het bleek een relevante vraag. De kleur van de bureaus is van invloed op het verlichtingsniveau. Een lichtere kleur zorgt voor minder stroomverbruik. Daaruit blijkt ontwerpverantwoordelijkheid die ook onderaannemers in een BREEAM-project hebben.”

Op het gebied van de elektrotechnische installaties zijn alle denkbare energiezuinige oplossingen meegenomen. Er is een geïntegreerd automatisch schakelsysteem toegepast dat is gekoppeld aan aanwezigheidsdetectie. Daglichtsensoren zorgen voor het juiste verlichtingsniveau en armaturen zijn voorzien van regelbare voorschakelingen. Buiten wordt energiezuinige terreinverlichting toegepast. Van den Pol legde ook het uitgebreide datanetwerk aan. “Al voor de oplevering kwam de vraag of wij een referentie wilden afgeven voor een inschrijving op een ander BREEAM-project*. Daar hebben we graag aan meegewerkt.”

BREEAM-NL is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. De methode omvat verschillende keurmerken. BREEAM-NL Nieuwbouw wordt gebruikt om de duurzaamheidprestatie te bepalen van níeuwe gebouwen. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en werd oorspronkelijk ontwikkeld en geïntroduceerd door het Building Research Establishment (BRE), een Engelse onderzoeksinstantie enigszins vergelijkbaar met het Nederlandse TNO. De toevoeging NL maakt duidelijk dat het hier om de Nederlandse versie gaat. BREEAM stelt een standaard voor een duurzaam gebouw en geeft vervolgens aan welk prestatieniveau het onderzochte gebouw heeft. Het doel is gebouwen te analyseren en verbeteren.


Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Uw gebouw ook veilig, comfortabel, duurzaam en connectief maken? Van den Pol doet dit voor verschillende projecten uit diverse branches. Wij denken graag met u mee.

Contact opnemen

  Vorig project Volgend project  

Naam:
Nieuwbouw Kantoor Oranjewoud

Plaats:
Oosterhout

Opdrachtgever:
Dura Vermeer Rosmalen

Bijzonderheden:
Oppervlakte: 10000 m2, Opgeleverd: 2013