Van den Pol | Expert in elektrotechniek! - Montfoort

Casa Ratsma Dirksland

Constructief meedenken bij energieneutraal gebouw

In Dirksland leverde Solarmodules / Van den Pol Elektrotechniek een belangrijke bijdrage aan het eerste energieneutrale bedrijfsgebouw op het eiland Goeree-Overflakkee. In een gecombineerd pand voor Fit & Fysio Dirksland en architectenbureau Casa Ratsma werden 189 panelen geplaatst met een geschatte jaaropbrengst van ruim 33.000 kWh. Krijn Ratsma ontwierp het gebouw zelf. Zijn devies: ‘Energieneutraal? Geen woorden, maar daden!’

Hij heeft er allereerst voor gezorgd dat het gebouw zo min mogelijk energie nodig heeft. Het is prima geïsoleerd, en er wordt zo veel mogelijk daglicht gebruikt: de ruimtes aan de buitengevel hebben veel ramen en er zijn zeven daglichtkoepeltjes om de interne ruimtes te verlichten. De energiezuinige tl- en pl-verlichting is geregeld met licht- en aanwezigheidssensoren. De buitenverlichting is led. Koeling wordt beperkt door een zwaar (groen)dak, de geplaatste zonnepanelen en door het verminderen van zoninval. Ook de balansventilatie met warmteterugwinning voorkomt energieverlies.

De energie die nog nodig is, wordt op het terrein opgewekt. Warmte en koude komen uit twaalf bronnen van honderd meter diep en worden met een warmtepomp op de juiste temperatuur gebracht. Heatpipes en een warmtepomp verwarmen het tapwater. De genoemde zonnepanelen, in totaal 300 m2 zonnecellen, zorgen voor de elektriciteit. Een gasaansluiting is er niet.


Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Uw gebouw ook veilig, comfortabel, duurzaam en connectief maken? Van den Pol doet dit voor verschillende projecten uit diverse branches. Wij denken graag met u mee.

Contact opnemen

  Vorig project Volgend project  

Naam:
Casa Ratsma Dirksland

Plaats:
Dirksland

Opdrachtgever:
Casa Ratsma

Bijzonderheden:
PV Systeem, 189 panelen, totaal 38,36 kWp