Nieuwbouw woon- zorgcomplex de vijverhof
Capelle aan den IJssel
De Vijverhof is al meer dan veertig jaar een begrip in Capelle aan den IJssel. Het woon- en zorgcentrum staat midden in de gemeente, naast het hoofdwinkelcentrum en andere voorzieningen. In de loop der jaren zijn in de directe omgeving appartementencomplexen voor zelfstandig wonende ouderen gerealiseerd. Anno 2013 is De Vijverhof het centrum van waaruit circa vijfhonderd ouderen thuiszorg krijgen. De keuken van De Vijverhof voorziet naast de eigen bewoners nog eens 250 ouderen van tafeltje-dek-je-maaltijden.
Omkeerbaar bouwen
Met de nieuwbouw is De Vijverhof weer helemaal up-to-date. De bewoners beschikken over ruime kamers en badkamers. De nieuwe Vijverhof is gebouwd volgens het principe van omkeerbaar bouwen. Drie kamers van ieder 50m2 kunnen met eenvoudige bouwkundige ingrepen worden omgevormd naar twee ruime appartementen van 75m2. Andersom is ook mogelijk. De kamers worden dan opgedeeld in twee kleinere slaapkamers voor psychogeriatrische ouderen, voor wie elders in het complex huiskamers en ruimtes voor dagbesteding zijn ingeruimd.
Met het winkelcentrum voor de deur hebben de bewoners veel voorzieningen binnen bereik. Daarnaast zijn er inpandig een kapsalon, een oefenruimte (vitaalstudio), een brasserie, een restaurant en een ruimte met biljarts, bibliotheek en een internetcafé. Op alle verdiepingen bevinden zich als huiskamer ingerichte openbare ruimtes.
Oplossing voor dementerenden
Van den Pol realiseerde alle elektrotechnische installaties, de brandmeldinstallatie, de toegangscontrole en dataverbindingen. Sjaak Immerzeel, hoofd facilitaire dienst van De Vijverhof, kijkt terug op een plezierige samenwerking. “Van den Pol onderscheidt zich door mee te denken en door pragmatische oplossingen. Dat geldt voor projectleider Henk Slot én voor de mensen die hier dagelijks werken. In de laatste fase van het project heeft Van den Pol nog een goede oplossing voor de toegangscontrole van gezamenlijke sanitaire ruimtes verzorgd.” Sjaak Immerzeel doelt op de psychogeriatrische afdeling, waar twee bewoners ieder een eigen deur naar de gezamenlijke sanitaire ruimte hebben. Een bordje ‘bezet’ zegt deze mensen niets meer. Van den Pol installeerde deze oplossing waarbij de tweede deur automatisch op slot gaat als de eerste wordt geopend, en andersom. Die elektrotechnische oplossing is gekoppeld aan aanwezigheidsdetectie, zodat deuren nooit vergeefs op slot gaan. “We hebben dit uitgeprobeerd met dementerenden, en het werkt prima”, aldus Sjaak Immerzeel.