Doorwerken ondanks netcongestie
Door de netcongestie wordt het stroomgebruik op tal van manieren begrensd.
In het uiterste geval staan installaties zelfs tijdelijk stil of wordt de productie beperkt. We helpen klanten om dat te voorkomen te kunnen blijven ondernemen. Ons Green Team is daarbij de spin in het web. Lees hier hun ervaringen, tips en trucs.
In een land met aardgas als dominante energiebron had het elektriciteitsnet geen prioriteit. Nu Nederland van het gas af gaat en de elektrificatie versnelt, krijgt dit net het zwaar te verduren. Vooral op piekmomenten loopt het vast. Uitbreiding gaat nog jaren duren.
Businesscase niet haalbaar
Door de netcongestie hebben nieuwe aansluitingen een beperkte capaciteit. Het beschikbare vermogen wordt begrensd, net als de tijden waarop stroom beschikbaar is. Terug levering van opgewekte energie is vaak niet mogelijk.
Regelmatig adviseert het Green Team over het verwachte energieverbruik van nieuwbouwprojecten. Soms blijkt de businesscase niet haalbaar. Bijvoorbeeld als onvoldoende vermogen beschikbaar is voor het opladen van elektrische vrachtwagens.
Oog voor multiples
Om de gevolgen van netcongestie te beperken, is het energiezuiniger maken van gebouwen en installaties de eerste stap. Door het huidige verbruik te analyseren, vindt het Green Team bijna altijd verbeterpunten. Licht brandt onnodig, installaties zijn niet goed ingeregeld. Met ledverlichting, sensoren, slimme schakelingen en energiemanagement zijn forse besparingen mogelijk. Daarbij is er een scherp oog voor multiples. Als verlichting niet nodeloos brandt, wordt het gebouw minder warm en kost koeling minder energie. Ook neemt de levensduur van lampen toe.
Sleutelrol voor accu’s
Volgende stap is het slim benutten van de beschikbare netcapaciteit. Accu’s spelen daarbij een sleutelrol. Voor de opslag van zelf opgewekte energie die later ingezet kan worden. Maar ook om op te laden in de nachturen – wanneer de aansluiting genoeg ruimte biedt – en deze stroom overdag te gebruiken, als de netafname beperkt wordt. Dit overbrugt ook periodes zonder zon.
Integraal aansturen
Bij bestaande gebouwen zijn de verbruiksdata bekend of kan het Green Team deze inzichtelijk maken. Op grond daarvan bepalen zij de optimale samenstelling van het energiesysteem. Naast de netaansluiting bestaat dit uit een combinatie van componenten die integraal wordt aangestuurd via slim energiemanagement. Daarbij is veel aandacht voor het terugdringen van piekverbruik. Hierdoor blijven gebruikers binnen het beschikbare vermogen.
Energiehubs
Op gebiedsniveau fungeren energiehubs of energie-eilanden als collectief integraal energiesysteem. Hierbij worden netaansluitingen virtueel gedeeld en gecombineerd met accu’s, opwek door zon of wind, gasturbines en een aggregaat als back-up. Zo beperken bedrijven samen de gevolgen van netcongestie.
Forse besparing
Nederland blijft de komende jaren worstelen met de gevolgen van netcongestie. Toch kunnen vrijwel alle gebruikers gewoon doorwerken. Maar dan moeten ze wel in actie komen door energie te besparen en hun aansluiting optimaal te benutten. Velen doen dit al en kunnen met substantieel minder energie toe. Dat levert jaar in jaar uit een forse besparing op.
Let op de aansluiting
Bij de verkoop van een gebouw of vertrekkende huurder wordt het bestaande energiecontract meestal opgezegd. Vroeger was dat geen probleem. Nu krijgt de opvolger vaak geen nieuwe voorziening of slechts een minimale aansluiting. Voor de eigenaar kan het gebouw hierdoor zijn waarde verliezen. Andersom gebeurt ook: met een grote aansluiting wordt een verouderd pand substantieel meer waard. Let daarom bij aankoop of -huur goed op de status van het energiecontract.