Van den Pol | Expert in elektrotechniek! - Montfoort

Metamorfose voor Erasmus-iconen

De renovatie van de Universiteitsbibliotheek en het Sanders Building is onderdeel van het programma Campus in Ontwikkeling van de Erasmus Universiteit. “De gebouwen ondergingen een metamorfose,” aldus Bram Priem (Stevens Van Dijck), directievoerder bij beide projecten.

De bibliotheek is niet alleen een plek waar studenten boeken lenen maar vooral een ruimte die uitnodigt om te verblijven en te studeren. Van den Pol voorzag het gebouw van Ledverlichting met daglichtregeling. Via een DALI-managementsysteem zijn verschillende zones in te regelen. “Naast een optimale lichtopbrengst was energiebesparing een belangrijk uitgangspunt. Aanwezigheidsdetectie zorgt ervoor dat verlichting niet onnodig brandt. Ook de 138 zonnepanelen dragen bij aan het duurzame karakter van de vernieuwde bibliotheek.”

Uitdaging bij het Sanders Building was, hoe de nieuwe installatietechnische voorzieningen te integreren in de plafonds. “Klimaat- en E-installaties moesten door dezelfde beperkte ruimte. Daarvoor was veel coördinatie vereist. Vooraf zijn mock-ups gemaakt om tot een optimale setting te komen.”

Voor Van den Pol waren het de eerste projecten bij deze universiteit. “Er gelden specifieke richtlijnen en handboeken maar die heeft het bedrijf zich snel eigen gemaakt,” zegt Priem. “Met twee projecten die vrijwel tegelijkertijd liepen was het zeker in de eindfase best hectisch. Maar ook als het spannend werd, bleef Van den Pol samenwerkingsgericht.”

   Vorige bericht Volgende bericht